18 Aralık 2011 Pazar

Alkollü Nargile Karışımları ve Önerileri?


Nargile içmek bir kültürdür! diyerekten konuya giriyorum  .. İnsanlar nasıl hayatlarında değişiklik istiyorsa, nargile severlerde farklı tatlarda nargileleri keşfetmiştir. Bu keşif aslında tamamen meraktan doğmaktadır.  Nargile suyuna meşrubat veya alkol katarak değişik tatlar elde edilebilmektedir. Bu yazıda sadece alkol katılarak hazırlanan nargilelerden bahsedeceğiz. Nargile-Alkol karşımı, aslında birazcık masraflı olduğundan dolayı çok rastlanan bir durum değildir. Nargile ile alkolün uyumunu iyi yakalarsanız tadına doyamazsınız. Alkollü nargile deneyecekler bazı tavsiyelerde bulunacağız. Bunlar tamamen denenmiş ve tecrübe ile sabit başka hiçbir yerde yazılı olarak bulunmayan bilgilerdir.

Nargile+Rakı: Nargile ile rakı içmek belkide en güzel alkollü nargile karışımıdır. Dumanı içinize çektiğinizde rakının o başdöndüren enfes kokusunu bir arada hissedersiniz. Rakı her nekadar sert bir içki olsada, nargile ile birleşiminde dumanı yumuşatmaktadır. Boğazınızdan kayarak giden bu dumanı belkide hiç geri üflemek istemeyeceksiniz.

Etkileri: 5-6 içimden sonra “kafam iyi” diye ifade edilen duruma gelirsiniz, baş ağrısı yapmaz, sarhoş etmez ama çok çabuk kafa olursunuz.

Öneriler: Rakıyı kesinlikle sek koyup ziyan etmeyin. %40 rakı %60 su ile tam ideal karışımı elde edebilirsiniz. Kesinlikle şişeye buz atmanızı tavsiye ederiz. Kapiçino, elma, nane,çikolata,kahve tütünleri ile içmenizi tavsiye etmeyi tadını bozar. Kavun,bal,gül,muz,vanilya,hindistan cevizi gibi tütünlerle içimi idealdir. Fakat tek çeşit tütün yerine iki çeşit tütünün karışımını kullanınız.

Nargile+Bira: Ucuz bir alkol olan bira ile nargile deneyenlerin sayıfı diğer karışımınlara göre biraz daha fazladır. Ekşimsi ve buğdayımsı tadı çok rahat hissedebilirsiniz. En az 4 kişilik bir grupla içecekseniz eğer tavsiye edilir aksi durumda yan etkileri vardır.

Etkileri: Bu karışımı deneyenlerin hazin sonu baş ağrılarıdır. Tütünün çeşidine göre mide bulantıına sebep olabiliyor ve kesinlikle sarhoş etmez. Yoğun içerseniz ve alkol oranı yüksek bir biraz ise birazcık kafanız hoş olabilir.

Öneriler: Pek tavsiye edilmeyen bir karışımdır fakat eğer içecekseniz efes veya tuborg kullanın. Etkisini daha çok hissetmek isteyenler alkol oranı yüksek biraları tercih etsin. Tütün olarak tek tek saymadan genellemek istiyorum, Yoğun olarak tatlı olan tütünleri kullanmayın. Daha çok kahve, nane, kiraz, yeşil elma, limonlu tütünler kullanın. Bira kesinlikle soğuk olmalıdır. Kuruyemişi masanızdan eksik etmeyin fakat tuzlu.


Nargile+Viski: En pahalı karışmdır diyebiliriz. Yaklaşık olarak 50-60 cc viski gereklidir ve içmesi güzeldir. Boğazınızda nanemsi bir tat uyandırır. Nargile içtikten sonra şişedeki viskiyi içebilirsiniz ama tadı değişmiş olacaktır.

Etkileri: Sarhoş etmez fakat güzel kafa yapar. Yoğun olarak içerseniz sabah uyandığınızda başınız ağırır. Yanlış bir tütün uyumu ile mide buluntasına sebep olur.

Öneriler: Viskinin içerisine az bi miktar kola koyabilirsiniz, kesinlikle şişeye buz atmalısınız. Johnny Walker dan ziyade jack daniels kullanmanızı öneririz. Tütün olarak çikolata+karemel mükemmel uyumun ta kendisidir. Ballı tütün+Vanilya+Kavun da süper dörtlüyü oluşturmaktadır. Lahmacun veya kıymalı pide ile çok güzel gitmektedir.

Nargile+Votka: Sarhoş etmeyi başarabilen tek karışımdır diyebiliriz. En önemli püf nokta, votkalı nargile içtim demek için siyah absolut kullanmalısınız. Votkanın vücut ısısını arttırmadan sarhoş edebileceği tek yölntemdir.

Etkileri: Yeterli miktarda içilirse şarhoş eder, yerlerde sürünmezsiniz ama yürüyüşünüz değişir. İçim sırasında baş ağrısı olabilir ama sonradan ağrı felan yaratmaz. Acı bir tat olabilir ama bunu engellemek için yoğun aromalı tütün kullanmalısınız.

Öneriler: Soğuk olmasını tercih ediniz, şişeye sek vokta veya madensuyu+votka koyunuz. Tütün olarak vişne,kavun,elma,vanilya, nane kulanmanız öneririz. Kahve kullanmayın. Güzel bir karışık meyve tabağı ile zevkinize zevk katın.

Nargile+Şarap: Rakıdan sonra içilmesi en güzel olan karışımdır. Sohbeti ve kızı bol, kederin ve sap oğlanlar’ın az olduğu bir ortamda içilebilecek en güzel nargile. Meyveli kokteyl havası uyandırır hatta alkollü olduğu anlaşılmaz bile.

Etkileri: Utangaçlığı siler, gevezeliği arttırır ve yüzünüzde hep bi gülümseme olur.. Miami barlarında meyveli koktely içtiğinizi düşündürür.

Öneriler: Tütün olarak kahve, kapiçino gibi “kuru” dumana sahip tütünler kullanmayın. Şarap beyaz olmasın. Kırmızı veya meyveli şirince şarapları en güzelidir. soğuk olması şart değil ama olursa daha iyi alkolü hissederseniz. Meyva suyu içemeniz ayrı bir zevk katar.

Spesiyal Nargile Karışımları


Nargile tadını belirleyen en önemli faktör tütündür. Bir çok nargile tiryakisinin çoğu zaman içtikleri fix karışımlar vardır. Uzun yılların verdiği tecrübeler ile kendi damak tadlarına uygun bir karışımı benimseyip her seferinde o karışımı içen nargile severler vardır. Tabi kendi tadını oluşturanlar sadece Nargile tiryakileri değil, mekan ve cafe sahipleride kendilerine özgü tatları oluşturup gelen müşterilere “Spesiyal Nargile”  olarak sunarlar. Yaptığımız araştırmalar ile siz nargile severlere bazı spesiyal nargile karışımı örnekleri toparladık.



Padişah Spesiyal
Elma + Vişne + Nane + Damla sakızı

Kafkas Spesiyal
Kavun + Damla Sakızı + Nane + Üzüm(az)

Kayseri Macunu
Bal + Karemel + Çikolata + Hindistan Cevizi / Şişeye: Çilek aromalı su

Osmanlı Karışımı
Karemel + Bal + Kapiçino + Çikolata(az) + Kavun(çok az) + Gül (çok az)

Nostalji special
Türk kahvesi + Kapiçino + çikolata(çok az) / Şişeye: Süt

Nargile Tütünü Çeşitleri


Nargile aslında tek çeşittir, tömbeki nargilenin günümüz neslinin damak tadına ayak uydurmak için aromalarla zenginleştirilmesi ile (tabi zamanla ap ayrı bir çeşit olmuştur. Artık tömbeki üzerine aroma uygulanmamaktadır.) daha farklı tatlar ortaya çıkmıştır. Aklınıza gelebilecek hemen hemen herşeyin nargilesi yapılabilir. Fazla abarttığımızımı düşünüyorsunuz? buyrun bunlar sadece Türkiye de popüler olanlar, Suriye, İran, Dubai, Irak vs. buradaki çeşitleri daha tam olarak bilmiyoruz bile. Türkiye de ki Nargile Tütünü Çeşitleri;

Mango- Limon – Portakal – Nane – Vişne – Şeftali – Muz – Çilek – Kavun – Cappucino – Kırmızı elma – Yeşil elma – Karamel – Yasemin – Vanilya – Karışık – Üzüm – Kahve – Hindistan Cevizi – Gül – Bahreyin elması – Sütlü Cappucino – Böğürtlen – Ananas – Kayısı – Damla Sakızı – Franbuaz – Bal – Mandalina – Kola – Çift Elma – Karpuz – Sarmısak(Suriye) – Yılan Derisi(İran)

Hangi Tütünlerle Karışım Yapmak İdealdir?

Yeşil Elma:
→ Nane ,Muz ile karışımı öneririz..
Kırmızı Elma:
→ Nane ,Muz ile karışımı öneririz..
Cappuccino:
→ Bal , Muz ile karışımı öneririz..
Kavun:
→ Damla Sakızı , Nane ile karışımı öneririz..
Muz:
→ Bal , Çikolata , Damla Sakızı , Elma(yeşil,kırmızı) ile karışımı öneririz..
Çilek:
→ Çikolata , Bal ,Nane ile karışımı öneririz..
Vişne :
→ Nane , Ananas, Çikolata ile karışımı öneririz..
Ananas:
→ Böğürtlen, Üzüm ile karışımı öneririz..
Böğürtlen:
→ Ananas , Üzüm ile karışımı öneririz..
Franbuaz:
→ Çikolata ile karışımı öneririz..
Damla Sakızı:
→ Kapuçino , Nane , Hindistan Cevizi ,:Çilek , Kayısı ile karışımı öneririz..
Hindistan Cevizi:
→ Kapuçino, Muz, Çikolata ile karışımı öneririz..
Kayısı:
→ Nane ile karşım tavsiye edilir.
Portakal:
→ Limon , Nane ile karışımı öneririz..
Şeftali:
→ Nane ile karışımı öneririz..
Nane:
→ Genelde hepsinle karıştırıldığında güzel bir tat elde ediliyor.
Limon:
→ Nane , Portakal ile karışımı öneririz..
Çikolata:
→ Muz , Çilek ile karışımı öneririz..
Üzüm:
→ Nane, Çikolata, Böğürtlen, Ananas ile karışımı öneririz..

Bitkisel Nargile Tütünü


Bizlere Osmanlıdan miras kalan nargileninin, tütün yasağı kapsamında uygulanan yaptırımlara karşı Bitkisel olanları popüler olmaya başladı. Nedir bu bitkisel nargile?; Şeker kamışından ve meyve melasından yapılan bu ürünün içerisinde, nikotin ve tütün yoktur. Bitkisel nargilenin zararı, normal nargileye kıyasla çok çok azdır. Bitkisel nargile kullandığınızda nikotinden ve tütünden sakınmış oluyorsunuz fakat içerisinde arsenik, karbondioksit, kömür içerisindeki zehirli maddeler ve melasının içerisindeki katkılı maddelerden kaçınmanız mümkün değildir.

Bitkisel nargile içimi en hafif nargiledir. Dumanı normal nargilelere göre biraz daha azdır fakat aroması uzun süre tadını korur. Aromanın tadı uzun süre kaybolmaz ve tatsız bir dumanla karşılaşmazsınız. Tütün yasağı çerçevesinde bitkisel nargile kapalı ortamlarda serbesttir fakat son zamanlarda bu ürününde yasak içerisine alınması teklif edilmiştir. Üniversitelerin araştırma hastahanelerinde yapılan analizlerde en az sigara ve normal nargile kadar zararlı olduğu açıklanmaktadır. Bu açıklamalar karşısında ürünü Türkiye’ye getiren firmalar ise belgeleriyle birlikte satış yaparak, üründe nikotinin, tütünün ve zararlı maddelerin olmadığı savunmaktadırlar. Firma yetkililerinin, “sağlık kuruluşları bizim ürünlerimizi incelemiyor, götürüp analiz istediğimizde bizi geri çeviriyorlar” gibi açıklamaları ise olayı tam bir bilinmeze götürüyor. Şuan için şunu söyleyebilirizki, bitkisel nargilede nikotin ve tütün yoktur, kapalı alanlarda yasak olması söz konusu değildir.

Nargile’nin Tadını Kömür Etkiler mi?


Kuşkusuz herkes nargile kömürünün tadını etkilediğini bilmektedir. Carbon oranı yüksek 5tl’ye satılan küp şeklinde toz/sıkıştırma kömürlerin Nargile tadını nasıl mahvettiğini deneyenler bilir.. Nargilede favori olarak kullanılan ve tadı bozmadığı gibi üzerine daha iyi yapan meşe kömürünü neredeyse tüm nargile cafelerinde kullanılır.  Bir Nargile cafe sahibi arkadaşım 2 hafta önce diyarbakırdan 48 kilo tütün alıp geldi ve kalitesi hakikaten çok iyiydi. Tütünler toz gibi değil parçalı ve tam kıvamında aromaya sahip muthiş tütünlerdi.

Yanlız bir problem vardı, en hafif olarak bilinen aromaları bile her zaman ki meşe kömürümüzü kullanarak yaptığımızda müşterilerden şikayetler gelmeye başladı çünkü çok ağır oluyordu.. On beş dakika sonra içilemeyecek kadar ağır bir nargileye dönüşüyordu. Biz de sorun yoktu, çok uzun zamandır içtiğimiz için rahatça içiyorduk ki ben özellikle ağır nargile severim  .. hafif içerken zevk alamıyorum.. Tam tütünleri iade edecektik aldığımız yer bir öneride bulundu ve limon kömürü kullanın dedi. Sol üsttede resmini koyduğum limon kömürünü kullanmaya başladığımız anda biz bile farkı sezdik ve ağır olan bu tütünler bir anda dört dörtlük bir kıvamda hem bol aromalı hem rahat içime sahip oldular. Demek istediğim sonuç olarak kullandığınız kömür bu yaşadığımız tecrübe ile anlaşılacağı gibi nargilenin hem tadını hem içim kalitesini mutlak suretle değiştirmektedir. Evinde nargile içen ziyaretçilerimiz için eğer nargilenizden şikayetniz varsa kömür değişimini deneyiniz.. Yakın zaman içerisinde Nargile kömürü çeşitleri adı altında yeni bir konuyu ele alacağız.

Nargile içmenin Püf Noktaları

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır misali “Her delikanlının bir bir nargile içişi vardır..”  .. Birkere herkesin standart olarak kabul etmesi gereken birşey var o da; Nargile ağır ağır, yavaş yavaş içilir..


Size bir bilgi daha, nargilenin başağrısı yapmasının nedeni, hızlı veya abanarak içmenizdir.

Nargile kesinlikle sigara gibi içilmemeli

Nargile daha çok pipo gibi içilmelidir. Pipo içmeyi bilmeyenler için, nefes alır gibi içmelisiniz. Kendinizi kasmayın ve sıkmadan normal nefes alır gibi içmeye bakın.

Göğüsten içme tekniği

nargileyi nefes alır gibi içersiniz yine ama şişirdiğiniz yer göğüs kısmınız olur. Bu biraz sıkıntılı olabilir, yeterli doyum miktarında çekemezsiniz ve çabuk kesilirsiniz.

Göbekten içme Tekniği

bu yöntem daha çok tercih edilir çünkü pek kesinlme olmaz  .. cüssenize göre çekebildiğiniz kadar çekersiniz çünkü koca bir karın boşluğu dolmayı beklemektedir..  Bu yöntemde dumanı diyaframınızı kullanarak midenize çekiyor ve üflüyorsunuz.

17 Aralık 2011 Cumartesi

Nargile içme Tavsiyeleri

*Nargilenizi nefes alır gibi çekmelisiniz.

*Nargilenizi içim esnasında çok uzun ve sık aralıklar ile çekmemelisiniz.

*Nargile şişesine soğuk su ve bir miktar buz koyabilirsiniz.

*İçim esnasında boğazda yanma, öksürme veya tıkanma olur ise kömürler birkaç dakika lüle üzerinden çekilmeli, lüle dolayısıyla tütünler kendi halinde soğutulmalıdır.Bu esnada şişe içerisindeki ağır duman marpuçdan hava üflemek suretiyle tahliye supabından boşaltılmalıdır. Bekleme zamanı sonrasında kömürler tekrar lüle üzerine konularak içime devam edilmelidir.

*Kömürleri arasıra alt üst yaparak çevirmeli, lüle üzerindeki konumlarını değiştirmelisiniz.

*İçim süresince belirli aralıklarla tahliye supabından şişe içerisindeki dumanın boşaltılması (marpuçtan üflemek şekliyle) tavsiye edilir. Marpuçtan hava üflemenize rağmen tahliye supabından hava çıkmıyor ise, tahliye supabı sağdan sola döndürülerek çözülmeli yuva içerisindeki küçük bilye ve yuvası temizlenip yeniden monte edilmelidir.

*Nargilenizin ortalama içim süresi 1,5 saattir. (Bu süre lüle haznesinin büyüklüğüne göre değişir.)

*Özellikle Kapuçino, Kahve ve Kavun aromalı tütünlerde kullanılan marpuç ile başka aromalı tütünleri içmemenizi tavsiye ederiz.

*İçtiğiniz tütünün aroma cinsine göre şişe içerisine aynı aromanın meyve özü tozundan bir miktar koyabilirsiniz.

*Tütünlerinizin orijinal ambalajının açılması durumunda hava almayacak, tütününüzü kurutmayacak kaplarda muhafaza etmelisiniz.

*Elma aromalı nargile içerken tütünün içerisine birkaç parça Nane aromalı tütün koymanızı tavsiye ederiz.

*Kapuçino ve kahve aromalı nargile içmek istediğinizde, suyun içerisine üç tatlı kaşığı süt tozu ve bir tatlı kaşığı kahve koyabilirsiniz. (kahve, süt tozlu suyun köpürmemesi için.)

*Nargilenizi havadar açık yerlerde içmenizi, rüzgarlı ortamlarda kesinlikle içmemenizi tavsiye ederiz.

*Nargilenizi sıkışık bir zaman diliminde içmemelisiniz.

*Her içimden sonra şişe,ser ve lülenizi yıkamanızı,  ser in içerisini harbi ( fırça ) ile biraz sıvı sabun dökerek fırçalamanızı, şişe içerisinde oluşan lekeleri çıkarmak için, şişenin içerisini sıcak su ile doldurup yarım çay bardağı kireç çözücü veya çamaşır suyu ve bir miktar sıvı sabun koyarak  15 dakika bekletmenizi , daha sonra fırçalayarak yıkamanızı tavsiye ederiz.

*Haftada bir şişe bileziğindeki ve ser borusu üzerindeki vidalı kısmı  veya bunların vidalandığı yuvaları (dişleri) vazelin veya gres yağı ile hafifçe yağlamalısınız.

*Nargilenizi tok karnına içmelisiniz.

*Nargilenizi içerken beraberinde tuzlu kuruyemiş yemenizi tavsiye ederiz.

Nargile'nin Kurulumu

Ser borusunu, yuvasındaki oringe temas edene kadar vidalayınız.
Şişenin içine soğuk su koyunuz. Suyun içerisine 8-10 parça da buz ilave edebilirsiniz. (Su seviyesi için bkz.4.madde)
Seri şişenizin ağız kısmındaki yuvasına, ser içerisindeki oringe temas edene kadar vidalayınız.
Ser borusunun su içerisinde kalan kısmı, 2 ila 4 cm civarında olmalıdır. Eğer su seviyeniz uygun değilse mutlaka ayarlayınız.
Marpucunuzu ser üzerindeki contalı özel yuvasına takınız.
Ser ucuna parmağınızı kapatarak marpucunuzdan hava çekmeye çalışınız. Bu durumda hava gelmemesi gerekir. Eğer hava geliyor ise,  ser borusunu, ser'in şişeye bağlantı yerini, marpuç bağlantı noktalarını ve tahliye supap bilyasını kontrol ediniz.
Tütünü küçük parçalara ayırıp, kesinlikle bastırmadan lüle içerisine koyunuz. Lüleye konacak tütün, seviye itibarı ile lüle üst seviyesini geçmemelidir.
Tütün konulan lülenin üzerini, kenarlarına taşacak büyüklükte Alüminyum Folyo ile kapatınız.Alüminyum folyoyu, hava almayacak şekilde lülenin kenarına sıvazlayınız. (Alüminyum Folyonun kalın olanını tercih ediniz.)
Alüminyum folyoyu maşa ucundaki tel veya başka sivri bir cisimle şekilde görüldüğü gibi deliniz.
Lüleyi, ser'in uç kısmına, lüle yuvasındaki contasıyla beraber, hava almayacak şekilde takınız.
Nargile kömürünüzü yakınız. Kömürünüz tutuştuktan sonra ocağınızı kapatıp birkaç dakika ocağın üzerinde bekletiniz. Kömürünüzün dış yüzeyi beyaz hale gelince, şekilde görüldüğü gibi lülenin üzerine yerleştiriniz. Nargilenizi 2 parça kömürle içebilirsiniz. Kömürleriniz küçülmeye başlayınca yeni yaktığınız 2 parça kömürle devam edebilirsiniz.
Kömürleri arasıra alt üst yaparak çevirmeli, lüle üzerindeki konumlarını değiştirmelisiniz.

16 Aralık 2011 Cuma

Nargilenin Tarihi


Nargile,doğu kültürünün bir öğesi olmakta ile birlikte doğuş yerinin Hindistan olduğu zannedilmektedir. Çok farklı kültürlerin farklı adlandırdıkları bu keyif aracı,Araplar tarafından "Narcile", İranlılar tarafından da "Kalyan" diye adlandırılır.Asıl nargilenin kökeni ise Farsça’da "Hindistan cevizi" anlamına gelen "Nargil"den gelir. Hindistan’da ortaya çıkan nargilenin ilk örnekleri,Hindistan cevizinin içinin çıkarılıp kabuğuna bir kamış sokularak yapılmıştır. Zamanla Hindistan cevizi yerine kabak kullanılmaya başlanmış, kullananların sayısı arttıkça porselen ve bronz da nargile için elverişli malzemeler haline gelmiştir. Bunları cam, billur, çini hatta gümüş gövdeli nargileler izlemiştir. Hindistan’da doğan nargile, başta İranlılar olmak üzere Araplar, daha sonra da Osmanlılarla tanışmıştır.
Osmanlı döneminde İran’dan getirilen ve zamanın kahvehanelerinde muhabbetlere eşlik eden tömbeki, bazı padişahlar tarafından yasaklanmıştır. Nargile de uzun zaman İstanbul Tophane’de, İzmir Kemeraltı'nda ve Ankara Gençlik Parkı'nda tömbeki olarak sunulmaya başlanmıştır. Bu nostaljik mekanların müdavimlerini ise genellikle orta yaşın üstündeki insanlar oluşturuyordu. Daha sonraki, yani yakın dönemlerdeki aromalı nargilelerin hayatımıza girmesi ile daha hafif bir içecek haline gelen nargile genç kitle tarafından da tercih edilmeye başlandı.

Nargile Kültürü


Doğu kültürünün bir öğesi olan nargile sonradan batıda da kimi değişikliklerle kullanılmaya başlanmıştır. Kullanım kültürü dolayısıyla bu iki türe göre farklılıklar gösterir, ancak pek çok ortak öğe de mevcuttur.
Batıda birden çok marpuca sahip nargile kullanımı yaygındır. Bu uygulama doğudakine göre farklı bir toplu içim ortamı sunar, ki doğuda nargilenin bir marpucu vardır ve el değiştirmediği sürece tek kişi tarafından içilir.
Arap kültüründe kullanıcı içtikten sonra ya marpucu masaya dayayarak bunu belli eder, ya da ağız kısmı kendine bakacak şekilde eğimli tutarak yanındakine ikram eder. Kabul eden, nargileyi verene elinin tersi ile hafifçe vurur ya da sıvazlar, bu memnuniyet göstergesidir. Kafe ve restoranlarda ise her kullanıcının ayrı bir nargile ısmarlaması yaygındır.
İspanya'da "tetería" adı verilen ve genelde müslüman göçmenlerce işletilen çay evlerinde nargile içimi yaygınlık kazanmaktadır. İsrail'de "nargeela" olarak adlandırılan nargile kullanımı özellikle Yemen, İran, Irak ve Türkiye'den gelen göçmenler arasında yaygındır. Bunun yanında İsrailliler arasında da nargile kullanımı görülür.
Nargile tiryakileri arasında, güzel bir içim için ortamda olması gerektiği düşünülen dört öğe vardır, bunlar "nargilenin dört şartı" olarak geçiyor. Maşameşe közünü karıştırmak için gerekli, en iyi köz meşeden oluyor. Güzel bir köşeye yerleşmek tabii ki önemli, ve Ayşede tiryakinin çay, kahve gibi istekleri için hazır bulunmalı. Bu deyiş özellikle "eski toprak" Türk tiryakiler arasında yaygın olarak kullanılıyor.

Nargile


NargileOrtadoğu ve Güney Asya'ya özgü geleneksel bir tütün içme aracıdır. Kullanıcının bir hortum aracılığıyla sudan geçerek süzülen dumanı içine çekmesini sağlayan bir düzenek olan nargile, içim şekli ve adabı, yüzlerce yılda oluşmuş kullanım geleneği ile basit bir aletten fazlasını ifade etmekte olup, doğu kültürünün bir parçası haline gelmiştir.

Yapısı ve Tasarımı

Nargile temel olarak 4 bölümden oluşur:
  1. Ser: Nargile nin uzun gövdesidir. Boyun kısmı dar olmakla birlikte karın kısmına inildikçe çapı genişleyen, yapı olarak sürahiye benzeyen bir parçadır.Cam, metal ve seramikten yapılır.
  2. Lüle: En üstte bulunan, tömbekinin konulduğu delikli tabladır. Gümüş, pirinç ya da bakırdan yapılmış, oymalarla süslü bir muhafaza ile çevrilidir. Üzerine köz konularak gerekli ısı sağlanır.
  3. Marpuç: Dumanı şişeden alan ve ağza ulaştıran bölümdür. Bu bölümde kullanılan hortumun iç kısmı koyun ve özel olarak ceylan derisinden yapılır.
  4. Şişe: İçinde dumanı filtre eden suyun olduğu ve fokurdamaların geldiği bölümdür.
Bunlar dışında nargilenin diğer elemanları ise şöyledir:
  • Sipsi: Marpuçun ucuna takılan, dumanın içinden çekildiği küçük ağızlıktır. Tercihen kehribardan yapılır, fakat maliyet sebebiyle ve hijyenik açıdan, genelde tek kullanımlık olması sebebiyle, plastik olanları kullanılır. Mermer ya da gümüş olanları da mevcuttur.
  • Tepsi ve rüzgarlık: Tepsi közden düşen külleri toplar, rüzgarlık ise közün sönmemesi ve tepsideki ve lüledeki küllerin etrafa savrulmaması için kullanılır.
  • Tömbeki: Nargileye has, kurutulmuş tütünün ince ince kıyılmasıyla elde edilen tütündür.
Nargilenin tasarımında İslam'ın etkisindeki sanatın derin izleri görünmektedir. Cami minaresini andıran ser kısmı bunu çok iyi simgelemektedir. Ayrıca ser kısmı genellikle çiçek ve yaprak desenleriyle süslenmekte ve bunlarda zaman zaman yaldız kullanılmaktadır. Marpuç kısmında ise genelde el dokuması olan kilim desenleri kullanılmaktadir.

Çalışma Şekli 

İçici marpuçtan nefes aldığında oluşan basınç farkıyla hava sırayla közden, sonra ısınarak lüledeki gözeneklerden geçer. Sıcak hava ile ısıtılan tömbekinin dumanı karışarak suyun içinden geçer, bu esnada soğur. Daha sonra hava marpuçtan içiciye ulaşır. Nargile içerisinde bulunan su dumanı soğutmanın yanı sıra içindeki katranı da bir miktar süzer. Nargile ile tütün içmenin, sigara şeklinde tütün içmekten farkı; nargilede çekilen tütün dumanı sudan geçerken barındırdıgı ısı suyu bir miktar buharlaştırır.